Tip 1 kies de juiste bos

Een bos met bloeiende bloemen ziet er natuurlijk het mooist uit, maar zal ook het snelst uitgebloeid zijn. Daardoor zou je denken dat je voor het andere uiterste moet gaan en een bos met alleen maar dichte knoppen moet kopen, maar daarbij heb je weer de kans dat deze niet geheel uit zal komen. Kies daarom een bos waarbij de bloemen nét aan het uitkomen zijn.

Tip 2 zet eerst een vaas klaar

Bloemen moeten na aanschaf zo snel mogelijk weer in het water staan. Zoek dus een geschikte vaas uit en zorg ervoor dat deze schoon is. Een vaas waar bloemen in hebben gestaan moet altijd beter schoongemaakt worden dan een keertje omgespoeld, want bacteriën van oude bloemen kunnen in de vaas blijven zitten en de nieuwe bos aantasten. Maak de vaas schoon met chloor, of liever nog met een (biologisch) schoonmaakmiddel. Vul de schone vaas met koud tot lauwwarm water. Gebruik geen heet water, dit kan de cellen van de steel aantasten en er voor zorgen dat de bloem niet meer open zal komen.

Tip 3 voeg bloemenvoedsel toe

Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water. Doe dit in de juiste concentratie, zoals voorgeschreven staat op het product.

Tip 4 snijd de bloemen schuin af

Snijbloemen hebben een soort wond waar de bloemen af zijn gesneden. Zijn de stelen langer dan een paar minuten uit het water, dan groeien de wonden als het ware dicht en nemen ze niet genoeg water meer op. Dit is de reden dat je snijbloemen voordat je ze in een vaas zet, eerst nog een stukje afsnijdt. Doe dit schuin, zodat ze door een groter oppervlak zoveel mogelijk water op kunnen nemen en let er daarbij ook op dat je een scherp mes gebruikt, zodat de wond strak is en niet rafelig. Wees niet bang bloemen te kort te maken, een korte steel neemt juist veel water op. Bij een lange steel kan de weg van het water naar de bloem nog wel eens te lang zijn.

Tip 5 zorg dat er geen bladeren in de vaas zitten

Verwijder de bladeren van de stelen, het liefst tot aan de bovenkant van de vaas. Bacteriën vermeerderen zich makkelijk op bladeren, waardoor stelen gaan rotten en bloemen korter leven.

Tip 6 plaats de bloemen op de juiste plaats

Al verzorg je je boeket nog zo goed, op een verkeerde plek zullen ze hoe dan ook verwelken. Door tocht vindt verdamping plaats waardoor bloemen gaan hangen en ook warmte kan fataal zijn voor een boeket. Verder houden bloemen het korter vol in de buurt van gassen als sigarettenrook en gassen van rijp fruit.

Tip 7 ververs regelmatig het water

Bloemen houden van water, maar wel van schoon water. Ververs daarom dan ook regelmatig het water in de vaas om het boeket zo mooi mogelijk te houden.